В. Кулик: Мова йде про джихад щодо Росії як держави

123321Майже 30 людей й надалі перебувають в лікарні після вибуху в Дагестані на Північному Кавказі і майже 90 – в лікарні після вибухів у Москві.

Тим часом у Москві готуються до поховання більшості з 39 загиблих в результаті двох самогубчих нападів в метро цього тижня, відповідальність за які на себе взяв лідер чеченських повстанців Доку Умаров.

Клацнути Подробиці тут

Звідки спалах насильства? І чим особливий напад у Дагестані, внаслідок якого загинули 12 людей?

Чи дійсно він привабив таку велику увагу до себе лише тому, що люди загинули після вибухів у Москві, тому що загалом криваві напади на Північному Кавказі трапляються останнім часом досить часто?

Фактично прем’єр Путін заявив, що це ті самі люди, що це те саме джерело тероризму. І, відповідно, цим знаком рівності він спровокував підвищений інтерес до ситуації на Північному Кавказі і до цих терактів.

Віталій Кулик

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, в Дагестані «приблизно з періодичністю раз на два місяці відбуваються подібні акції – вибухи чи резонансні вбивства, проте, влада Росії не надто надає уваги таким акціям».

В. Кулик: В першу чергу, це через московські вибухи, оскільки фактично російська влада відразу побудувала «місточок», так би мовити, поставила знак рівності між замовниками і виконавцями акцій в Москві і виконавцями акцій в Дагестані.

Фактично прем’єр Путін заявив, що це ті самі люди, що це те саме джерело тероризму. І, відповідно, цим знаком рівності він спровокував підвищений інтерес до ситуації на Північному Кавказі і до цих терактів.

Хоча у той же час в Дагестані приблизно з періодичністю раз на два місяці відбуваються подібні акції – вибухи чи резонансні вбивства, проте, влада Росії не надто надає уваги таким акціям.

Бі-Бі-Сі: Ви маєте на увазі, що навіть подібні напади за масштабністю і кількістю загиблих?

В. Кулик: Як правило, раз на квартал відбуваються вибухи, в яких гинуть від 5 до 15 чоловік. На жаль, така сумна статистика для Дагестану, Інгушетії і взагалі Північного Кавказу.

Бі-Бі-Сі: Ми дуже багато раніше чули, коли йшлося про проблеми в Росії – про насильство, вибухи, вбивства. Дуже багато чули про Чечню, останнім часом – про Інгушетію і ось тепер – Дагестан. Чому саме Дагестан?

В. Кулик: Після політики умиротворення в Чечні основні бойові дії, як терористична активність, перенеслися з Чечні як такої на сусідні північнокавказькі регіони.

Бі-Бі-Сі: Ви ведете мову тільки про терористичну активність, тобто, про напад на мирних мешканців чи про повстанську активність?

В. Кулик: Я сказав би, про терористичну активність. Тому що інакше я це не назвав би. Варто зазначити, що взагалі змінилася риторика терористів на Північному Кавказі. Зараз ідеться не про активність націонал-сепаратистських угруповань, які виступали за існування чеченської республіки Ічкерія.

А взагалі «лідер Ічкерії» Доку Умаров нещодавно прийняв указ, в якому фактично ліквідував республіку Ічкерію і оголосив її одним із віалатів Кавказського емірату. Так би мовити, питання сепаратизму вже не є актуальним для Північного Кавказу, а на перший план виходить питання взагалі фундаменталізму. І в цьому питанні мова йде не лише про Північний Кавказ. Мова йде про джихад по відношенню до керівництва Російської Федерації і до Росії як держави.

Бі-Бі-Сі: І все ж таки чому Дагестан став одним з осередків після Чечні і Інгушетії?

В. Кулик: По-перше, це питання в самому соціально-політичному і соціально-економічному стані цієї республіки. Дагестан є другий після Інгушетії за складністю соціальної ситуації. Там рівень безробіття 35%. Рівень доходів населення знизу другий після Інгушетії. Питання неврегульованості міжкланових, а також міжтайпових відносин, які регулюються в ручному режимі з боку федерального центру. Окрім того, є відмова федерального центру місцевого керівництва, призначеного з Москви, у використанні тонкої соціальної інженерії, тобто, федеральний центр вдається до жорсткого тиску і наведення порядку жорсткою рукою.

Тобто, підхід такий, що федеральний центр має справу з бандитами, а не з соціально-політичним феноменом, яким є ісламський тероризм на території Північного Кавказу. Це основна помилка Москви – недооцінювання того ворога, з яким вона має справу.

Бі-Бі-Сі: Які мали би бути головні кращі кроки? Якою б мала бути краща політика Росії на Кавказі для вирішення тих багатьох складних проблем?

В. Кулик: По-перше, це відмова від ставки лише на силу. Звичайно, є певна ілюзія у російського керівництва, що шляхом збільшення чисельності військовослужбовців на Північному Кавказі вдасться провести умиротворення місцевих сепаратистських чи ісламістських формувань. Проте, це не так.

Варто не лише покращувати менеджмент, державне управління на місцевому рівні, але і проводити певну більш тонку соціальну гуманітарну гру в цьому регіоні. Не лише вкладати гроші в місцеву корумповану верхівку, яка існує на чолі цих республік, а вкладати безпосередньо в проекти соціальної адаптації та соціально-економічного розвитку регіону, створювати робочі місця в регіоні.

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/world/2010/04/100401_dagestan_kulyk_ie_is.shtml

Коментувати



Читайте також

Це майданчик, де розміщуються матеріали, які стосуються самореалізації людини, проблематики Суспільного Договору, принципів співволодіння та співуправління, Конституанти та творенню Республіки.

Ми у соцмережах

Напишіть нам

Контакти



Фото

Copyright 2012 ПОЛІТИКА+ © Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.