В Україні назріває конфлікт між Румунською церквою та УПЦ (МП)

26 серпня відбулося засідання синоду УПЦ (Московського патріархату) під головуванням Митрополита Київського і всієї України Володимира, на якому було ухвалено рішення визнати дії Румунської православної церкви на території України такими, що «суперечать канонічному порядку».
Таке рішення пов’язане з тим, що в середині липня 2011-го в Ізмаїльському районі Одеської області відкрилася перша церква, підпорядкована Румунському патріархату.

Як відомо, конфлікт між румунською та російською церквами триває від початку 1990-х. Основним епіцентром протистояння є Молдова, де одночасно діють дві митрополії – румунська та московська.

В Україні почали активно говорити про румунську церкву з 2007 року, коли синод Румунської ПЦ вирішив створити нові єпархії, зокрема, на території Одеської та Буковинської областей. І ось у липні перша церква була відкрита.

Раніше РПЦ (ще так-сяк) вдавалося переконувати обивателів, що вони є єдиною, визнаною всім православним світом церквою, яка має канонічне право служити в Україні, а таїнства, які надають УПЦ КП та УАПЦ не мають «благодаті Святого Духа».

Нині ж із відкриттям у селі Камишівка Одеської області храму Румунської ПЦ теоретично можна вести мову про те, що й румуни є канонічними. Принаймні з румунського боку саме так все і виглядає, й свої дії вони підкріплюють відповідними церковними рішеннями. Проте діячі «русского мира» й тут договорились до того, що «навіть, якщо в цьому храмі й служать літургії законно рукопокладеним священиком, то вони не мають благодатної сили».

Коментувати



Читайте також

Це майданчик, де розміщуються матеріали, які стосуються самореалізації людини, проблематики Суспільного Договору, принципів співволодіння та співуправління, Конституанти та творенню Республіки.

Ми у соцмережах

Напишіть нам

Контакти



Фото

Copyright 2012 ПОЛІТИКА+ © Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.