Аналітичне інтернет-видання

Мутантне м'ясо скоро можна буде знайти на полицях канадських магазинів, що стало приводом для американців дізнатися про неприємний секрет.

Клоноване м'ясо незабаром з'явиться в канадських продуктових магазинах без перевірки безпеки та маркування. Цікаво, що цей крок викликав обурення серед американців, які дізналися про неприємний секрет.

Міністерство охорони здоров'я Канади нещодавно скасувало політику, згідно з якою клоноване м'ясо класифікувалося як новий продукт. Ця політика діяла останні 22 роки і вимагала передпродажної оцінки безпеки -- тепер продукти можуть продаватися без розкриття інформації, пише Daily Mail.

Фокус. Технології запустили власний Telegram-канал! Підписуйтеся, щоб бути в курсі найактуальніших та найцікавіших новин з наукової сфери!

Цей крок спричинив хвилю обурення в США, де подібні товари протягом багатьох років продавалися в магазинах без жодного маркування. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) дало зелене світло на використання м'яса і молока від клонованих корів, свиней і кіз, а також їх нащадків ще у січні 2008 року.

Відтоді минуло майже два десятиліття, але багато американців лише зараз усвідомлюють, що клоноване м'ясо роками було частиною продовольчого постачання. Багато американців назвали ситуацію неприйнятною і заявили, що клоноване м'ясо повинно бути принаймні чітко марковане із зазначенням його походження і методу виробництва. Інші стверджують, що несвідомо придбали клоновані продукти, і кажуть, що FDA підвело американських споживачів.

Слід зазначити, що численні громадяни США негативно ставляться до споживання клонованого м'яса, висловлюючи занепокоєння щодо благополуччя тварин, безпеки харчових продуктів, а також з етичних і релігійних причин. Противники клонованого м'яса часто вказують на великий рівень страждань серед клонованих тварин, включаючи їхні проблеми зі здоров'ям та випадки викиднів, а також ризик потрапляння в їжу антибіотиків і гормонів. Етичні заперечення зазвичай пов'язані з загальними побоюваннями щодо цієї технології, зокрема страхами про можливість клонування людей у майбутньому. Крім того, варто відзначити, що в Європі виробництво клонованого м'яса заборонене.

За словами вчених, процес виробництва клонованого м'яса тварин починається зі створення генетично ідентичної копії. Далі клон розмножується природним шляхом, а його потомство в кінцевому підсумку потрапляє на полиці магазинів.

Канадське Міністерство охорони здоров'я має намір реалізувати цю ініціативу наступного року, коли м'ясо клонованих тварин і їх нащадків більше не буде вважатися "новими продуктами". Це нововведення також скасовує обов'язкову передпродажну оцінку безпеки, що дозволить продавати ці продукти без необхідності надавати інформацію про них.

За словами експертів FDA, рішення про продаж клонованого м'яса було ухвалено на підставі того, що ці продукти суттєво не відрізняються від традиційних м'ясних і молочних продуктів -- тобто, не потребують спеціального маркування. Це збігається з аргументацією Міністерства охорони здоров'я Канади.

Клоновані тварини є досить нечисленними, тому фахівці прогнозують, що в харчову систему потраплять їхні нащадки, а не самі клоновані особини.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких тварин вдалося клонувати вченим.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, наскільки реально створити копію себе.

Читайте також