Аналітичне інтернет-видання

Ціни на вино зростають: причини та прогнози зміни вартості алкоголю наприкінці року.

2025 року українці платять більше за алкоголь. Серед причин подальшої зміни цін експерти і називають державну політику, ринкові тенденції, дешевий імпортний сегмент.

Економіст Центру економічної стратегії Єлеазар Левченко зазначає в інтерв'ю для Фокусу, що восени 2024 року вперше за останні шість років відбулося підвищення мінімальних роздрібних цін (МРЦ): "Ціни на виноробну продукцію зросли на 50%... Однак, мінімальні ціни на горілку, лікери, роми та джини залишилися незмінними". За його словами, це призвело до того, що ціна на дешеві вина стала вищою в порівнянні з міцними напоями.

У 2025 році український алкогольний ринок переживає етап інтенсивних трансформацій. Державні органи змінюють мінімальні ціни на роздріб, виноробні підприємства стикаються з економічними та кліматичними труднощами, а на прилавках магазинів все частіше можна зустріти недорогі імпортні напої.

Згідно з інформацією, наданою Держстатом, спостерігається певна тенденція: у період з січня по липень 2025 року ціни на вино зросли на 6%, в той час як вартість горілки збільшилася лише на 3%. У 2024 році ж вино подорожчало на 4,5%, а горілка навпаки, стала дешевшою на 1,5%.

Політика МРЦ, як зазначає Левченко, має визначену соціальну мету.

"Основною метою політики встановлення мінімальних цін на алкоголь є подолання побічних негативних ефектів від споживання. Тобто в першу чергу така політика спрямована на більш активних споживачів алкоголю та споживачів дешевого алкоголю. Відповідно, передусім, це зачіпає виробників дешевого (зазвичай міцнішого та нижчої якості) алкоголю, позаяк збільшить ціни на них і призведе до зменшення споживання. Також це потенційно витісняє виробників алкоголю, які намагаються змагатися нижчою ціною за рахунок гіршої якості алкоголю чи недотриманням стандартів", -- пояснює експерт.

Інший вимір ситуації демонструє винний ринок. Президентка Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє Наталія Благополучна оцінює перспективи радше песимістично.

"По-перше, на ціну впливає багато економічних факторів. Це і проблеми з трудовим ресурсом, і курс валют, і проблеми з логістикою. По-друге, це конкуренція серед одного сегменту вин України та Європи. Часто покупець, який не знає вин України, вибирає імпортні позиції, які вище за ціною, сподіваючись, що такі вина кращі аналогічних вин України. А це не завжди так", -- розповідає Наталія Благополучна.

Іншим завданням є урожай 2025 року, а також витрати на вирощування та обробку винограду та інші пов'язані витрати.

"Навіть вартість купленого винограду (для виноробів, які не вирощують власні виноградники) впливає на формування остаточної ціни продукту," -- зазначає експертка.

На Одещині вже розпочався збір винограду: "Ми стартували з урожаю білих сортів групи Піно. Показники для виробництва ігристих вин дуже обнадійливі. Проте основний урожай очікується у вересні. Сподіваємося, що погода буде сприятливою, адже дощі можуть суттєво вплинути на якість винограду", -- зазначає Благополучна.

Згідно з даними опитування, проведеного КМІС за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я, 21,5 % українців зменшили вживання алкоголю, а 6,8 % зовсім припинили його вживання після початку повномасштабної війни. Лише 5,5 % респондентів повідомили про збільшення споживання, а 2,9 % повернулися до нього після певного часу утримання.

Це явно свідчить про зменшення загального обсягу споживання.

Одночасно з підвищенням цін, витрати на алкоголь також збільшуються.

Отже, Державна служба статистики зафіксувала істотне зростання цін на алкогольні напої у 2025 році:

Як зазначає Єлеазар Левченко, останній раз Кабінет Міністрів оновлював мінімальні ціни на алкоголь у 2018 році, і це питання знову стане актуальним лише до 2024 року.

З огляду на значний рівень споживчої інфляції, доцільно періодично переглядати "мінімальні ціни" на алкогольні напої. Подібний підхід вже реалізовувався в різних країнах з метою покращення громадського здоров'я. Багато досліджень, які аналізували вплив такої політики, вказали на те, що випадки госпіталізацій через гостре алкогольне отруєння знизилися на 2-9%, тоді як госпіталізації, пов'язані з хронічним алкоголізмом, зменшилися з затримкою в 2-3 роки на 4-9% щорічно, -- підкреслює фахівець.

Фокус також звернувся до Наталії Благополучної з питанням, чи дійсно на полицях магазинів стало більше доступного іноземного вина. Вона дала чітку відповідь: "Так, ця тенденція дійсно спостерігається. На даний момент змінити ситуацію суттєво складно. Проте є мережі, які вже почали збільшувати частку українських вин у загальному асортименті, організовують безкоштовні презентації, фестивалі та дегустації. Я вважаю, що тільки шляхом активного інформування населення (як теоретичного, так і практичного) можна досягти позитивних результатів. І тоді дешеві імпортні вина поступово зникнуть з полиць наших магазинів."

Зазначимо, алкогольний ринок у 2025 році опинився на перетині двох векторів. З одного боку, це жорсткіше державне регулювання, яке підвищує ціни на дешеві напої. З іншого -- глобальна конкуренція та кліматичні виклики, що формують собівартість і якість вина. Тож, очевидно, що ціни на алкоголь і далі зростатимуть, а для українських виноробів ключовим завданням стане збереження конкурентоспроможності у боротьбі з дешевим імпортом.

Читайте також