«Результати референдуму будуть підкріплені рішенням КС і голосуванням у Раді»

Інна ПУКІШ-ЮНКО
Такий прогноз озвучив в інтерв’ю «ВЗ» експерт, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

На його думку, для скасування політреформи 2004 року задіють і Конституційний Суд, і парламент, і глас народу…

– Швидше за все, події розвиватимуться за триєдиним сценарієм, – каже експерт. – Результати Всеукраїнського референдуму будуть підкріплені рішенням Конституційного Суду, а далі – і голосуванням у Верховній Раді (для чого коаліції доведеться дозбирати голосів – до 300). Такий варіант найбільш прийнятний для влади, бо дає їй можливість застрахуватися від тиску європейських інституцій через звинувачення у нелегітимності процедури змін до Конституції. Водночас в Януковича буде підтримка ідеї скасування конституційної реформи 2004 року. У населення є симпатії до президентської форми правління і перетворення України у президентську чи президентсько-парламентську республіку. Знайдеться достатньо голосів для внесення змін до Конституції й у Верховній Раді. Частково проголосують комуністи (яких потім звинуватять у відступництві, але не виключать з фракції). Блок Литвина теж, очевидно, підтримає. Плюс перебіжчики. Щодо Конституційного Суду, то він вже продемонстрував свою готовність іти на поступки президенту… Якщо такий триєдиний сценарій буде реалізований, то вже у жовтні-листопаді побачимо результат.

– Виходить, ви не виключаєте, що Всенародний референдум з конституційного питання таки можуть провести одночасно з місцевими виборами – 31 жовтня?

– Це можливо.

– Кажуть, заохочувальним призом для комуністів і «литвинівців» (за підтримку скасування політреформи) можуть стати гарантії продовження каденції нинішнього парламенту до 2015 року? Чим переконуватимуть противників сильної президентської влади в середині самої Партії регіонів (це переважно власники великого бізнесу, які пам’ятають, чим обернулася президентська сила для олігархів у Росії)?
– Очевидно, шукатимуть компроміс. Янукович має задовольнити амбіції всіх груп інтересів у Партії регіонів, щоб гарантувати однозначне голосування у Верховній Раді. Як варіант може бути переформатування Кабміну і входження в уряд нових осіб.

– Якщо дійде до референдуму, ініціатори скасування політреформи робитимуть ставку на те, про що ви казали: українці, мовляв, прагнуть сильної руки і готові проголосувати за зміцнення президентської влади?
– Достатньо грамотно провести агітаційну кампанію, грамотно сформулювати запитання у бюлетені, і не треба буде нічого фальсифікувати. Референдуми відрізняються від виборів тим, що там набагато легше реалізувати маніпулятивні технології.

– Чи допускаєте ви спроби закріпити результати референдуму без голосування у парламенті?
– У разі прийняття закону про референдум у запропонованій редакції така можливість буде. Але не думаю, що президент піде цим шляхом, наражаючись на закиди, у тому числі і європейської спільноти, про нелегітимність ухвалення змін до Конституції.

– Опозиція наголошує на тому, що скасування політреформи потягне за собою дострокові президентські і парламентські вибори…
– У 96-му, коли ухвалили Конституцію у попередній редакції, ніяких дострокових виборів не було. Так само, як і 2004 року. Тому зміни до Конституції, зміна форми правління не обов’язково призведуть до дострокових парламентських чи президентських виборів. Хіба що на те буде політична воля основних гравців, що малоймовірно.

http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=84706

Коментувати



Читайте також

Це майданчик, де розміщуються матеріали, які стосуються самореалізації людини, проблематики Суспільного Договору, принципів співволодіння та співуправління, Конституанти та творенню Республіки.

Ми у соцмережах

Напишіть нам

Контакти



Фото

Copyright 2012 ПОЛІТИКА+ © Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.